STRADA Novi Sad

2016/2017

BISERI FESTIVALA  ZLATNA TAMBURICA 

Festival je 2016. i 2017. godine imao revijalni karakter u formi Gala koncerta na kom je izvedeno po 18 kompozicija po izboru umetničkog direktora Festivala. Reč je o najlepšim kompozicijama sa prethodnih festivala, među kojima su pobedničke i kompozicije koje su osvojile veliki broj glasova publike.

Najpopularnije vokalne soliste, redovne učesnike festivala ZLATNA  TAMBURICA, pratio je Veliki tamburaški orkestar RTVa pod  upravom maestra Zorana Mulića, uz prateću vokalnu grupu LIRA. 

Gala koncert BISERI FESTIVALA ZLATNA TAMBURICA 2016. godine je održan u prepunoj Velikoj sali SNPa a 2017. godine ljubitelji ovog Festivala su ispunili Sinagogu. Specijalni gost je bila Amira Medunjanin. 

Festival je održan pod visokim pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim  zajednicama i Grada Novog Sada.

Medijski sponzor, kao i svake godine, bila je Radio televizija Vojvodine. Koncert je u odloženom terminu, kao snimak,  emotivan u programu RTVa. 

 

 

2015

Click to add text, images, and other content

2014

2013

 2012   DEČJA NEDELJA  1-7. oktobra

DANI MURSKE SOBOTE U NOVOM SADU 27-30. septembra 

     

     

      

 

 

 

 

 

 

 

CENTAR NA PERIFERIJI - PERIFERIJA U CENTRU  NA LIMANU

 

LIMAN - CENTAR KULTURE 

 

GERONTOLOŠKI CENTAR, Dom penzionera Liman

25. septembar, 16,00 časova

  

Hor „Sveti Serafim Sarovski“

Dirigent: Božidar Crnjanski

Koncert duhovne i svetovne muzike, srpskih i ruskih autora

 

P R O G R A M

 1. Pod Tvoju milost, D.Malaškin

2 .Tebe pojem , Nikolaj Kedrov

3. Bogorodice Djevo, Sergej Rahmanjinov

4. Utverdi Bože, Kosolapov, solo bas Miloš Milojević

5. Statija Treća, Stevan Mokranjac

6. Legenda o 12 razbojnika, ruska, solo bas Miloš Milojević

7. Budi imja Gospodnje, Stevan Mokranjac

8. Tamna noć, ruska narodna

9. Ko je srce u te dirno, starogradska

10. Divan je kićeni Srem, starogradska

11. Vinska pesma, zapis i aranžman S. Vukosavljev

12. Ja sam rođen tamo na salašu

 

 

 ŠTRAND,  29. septembar, 11,00 časova 

   

    

 

 

 

CENTAR NA PERIFERIJI-PERIFERIJA U CENTRU u Šangaju

                                         

Program je realizovan u saradnji sa Gradskom bibliotekom u Novom Sadu, ogrankom "Trifun Dimić" u Šangaju. 

U kulturno-umetničkom programu nastupili su književnici Pero Zubac, Dušan Pop Đurđev, pesnikinja i slikarka Maja Familić, Nataša i Gonzo - KS Čarolija, Branimir Bane Rosić, a program je vodio dramski umetnik, Emil Kurcinak.

Akademski slikar, Danijel Babić je Biblioteci poklonio svoju sliku, koja je nastala u toku trajanja programa.

U umetničkim radionicama (video, likovnoj i muzičkoj) je učestvovalo 60 dece Šangaja, a radionice su organizovali studenti i profesori Akademije u Novom Sadu, Eva Fedi sa saradnicima iz Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine i KS Čarolija i Bane. 

 

 

                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto: Karadžić, Uzelac 

ZLATNA TAMBURICA 

 

                                     

 

Tradicionalni, 24. festival ZLATNA TAMBURICA - izbor najlepše nove vojvođanske pesme

1. decembar 2012. godine, scena Jovan Đorđević, SNP-a, Novi Sad
20,00 časova.

 
 
 LIČNA KARTA FESTIVALA - Organizovanje ovog specifičnog muzičkog festivala pokrenuto je na inicijativu Dušana Janića, urednika emisije "Subotom sa vama" Radio Novog Sada 1987. godine. Namera je bila da se oživi zvuk romansi, starogradskih, varoških, kao i narodnih pesama sa panonskih prostora, u novom, savremenom muzičkom izrazu.

Prvih šest godina "Zlatna tamburica" je realizovana kao završni koncert ciklusa emisija "Subotom sa vama". Sada već petnaestu  godinu repertoar se bira i realizuje po utvrđenim festivalskim pravilima.

Ovaj Festival ima jedinstvenu koncepciju i kulturnu misiju. Tim koji ga je stvorio, koji ga i sada realizuje, tokom godina upornog i stručnog rada, odigrao je ključnu ulogu ne samo u obogaćivanju naše muzičke baštine, nego i u stvaranju karijere mnogih danas poznatih autora i izvođača. Kada kažemo “kulturna baština”, to znači da Festival stvara muzičku literaturu, kojom se promoviše kultura naroda u Vojvodini - na koncertima u zemlji i inostranstvu. Takođe, jedan od glavnih ciljeva ovog Festivala oduvek je bio i negovanje saradnje i tolerancije umetnika različitih verskih i nacionalnih pripadnosti - Srba, Hrvata, Bunjevaca, Mađara, Roma, Slovaka, Rusina, Rumuna...

Organizovanje ovog netipičnog festivala - u saradnji sa štampanim i elektronskim medijima - ima za cilj afirmaciju stvaralaštva i pravih vrednosti u duhu vojvođanske tradicije, kao i njeno povezivanje sa Evropom i svetom.

Pokrovitelji “ZLATNE TAMBURICE” svih prethodnih godina bili su Sekretarijat za kulturu Vlade APV i Gradska uprava za kulturu  grada Novog Sada.

 ODJECI PRETHODNIH FESTIVALA - Visok umetniči nivo kompozicija, nastalih zahvaljujući festivalu “Zlatna tamburica”, doprineo je da mnoge od njih postanu deo muzičke baštine i steknu popularnost kod najšire publike: “Zavejan je put za salaš moj”, “Tiho, tiho teče Dunav plavi", “Ej, gospodo tamburaši”, “Za moju Milicu”, “Dobro jutro Vojvodino”, “Srce moje Vojvodine”, “Ne može se uhvatiti senka” („Ko te ima taj te nema“), “Svi prijatelji još te vole”, “Zvona Čuruška”... samo su neke od mnogih.

U okviru takmičenja za najlepšu novu vojvođansku pesmu, od 1987. dodine pa do danas, na konkursima se pojavilo preko 2.000 kompozicija, više od 200 autora i veliki broj solista i vokalno-instrumentalnih ansambala. Izvedeno je i snimljeno preko 380 novih kompozicija.

Krajem osamdesetih godina pesme sa Festivala odložno su emitovali i TV centri prethodne Jugoslavije. Stručna kritika, poznati autori i vokalni solisti, kao na primer: Mirko Šouc, Radoslav Graić, Predrag Cune Gojković, Merima Njegomir, Žarko Dančuo, Aljoša Vučković  i mnogi drugi, dali su najviše ocene ovom festivalu.      

 MUZIČKA IZDANJA - Većina kompozicija sa dosadašnjih festivala su studijski snimljene i emituju se na programima radio stanica, što predstavlja svojevrsni doprinos muzičkoj baštini. Mnoge od njih se nalaze i na muzičkim izdanjima PGP RTS. Pesme i sa ovogodišnjeg Festivala biće snimljene i objavljene na CD-u.

 ORGANIZACIJA FESTIVALA – Dugi niz godina Festival je organizovalo Uduženje kompozitora Vojvodine. UKV je odlukom Republike Srbije 2011. godine dobilo status Reprezentativnog udruženja i nove obaveze koje taj status zahteva i nije više u mogućnasti kadrovski da pokrije organizaciju ovako zahtevnog Festivala. Postignut je sporazum sa autorom koncepcije, Dušanom Janićem i dosadašnjim organizatorom da od ove godine organizaciju Festivala preuzme STRADA iz Novog Sada, na čelu sa direktorom Jasminom Gradinac.

 
 
 
 
 
 
  

 2020  PRVO ŠKOLSKO ZVONO   

Mesto održavanja: Kulturna stanica Svilara

Datum i vreme: subota, 24. 10. 2020.godine,   11,00-12,10  časova

Organizator: STRADA – Novi Sad u saradnji sa Kulturnom stanicom Svilara

Audio - video produkcija: Jan Audio, Kisač

Učesnici:  Dečji hor BAJIĆEVI SLAVUJI, dirigent Ana Kovačić

               Hitklinci, vokalni solisti iz hora

               Dečji tamburaški orkestar ”Sava Vukosavljev”Centra tamburaške kulture u N. Sadu

                Jovan Adamov, kompozitor

                Bane Rosić - Leteća gitara, voditelj

Program je  bio prilagođen materijalnim i epidemiološkim uslovima, usled pandemije virusa Covid 19.

U normalnim uslovima program bi bio izveden u punom kapacitetu u velikoj dvorani  SPENSa.

Iako u smanjenom broju,  učesnici su doprineli da program bude raznovrstan i bogat i da se postigne cilj koji je Organizator imao kao osnovnu ideju a to je poruka Šta sve mogu da postanem ako budem vredno učio... Afirmacija duha zajedništva, drugarstva ...

Pošto, zbog ograničenog broja učesnika u zatvorenom prostoru, nije mogla da prisustvuje publika, ceo program je snimljen i  postavljen na youtube.

 

 

 

Najnoviji video zapisi

790 views - 0 comments
1123 views - 0 comments